Mitul Laptelui

Cei mai multi dintre noi stiu ca este indicat sa bei trei pahare de lapte pe zi pentru a-ti fortifica oasele sau a combate osteoporoza. Principalul argument e imbatabil: laptele este bogat in calciu si duce la intarirea sistemului osos. In definitiv, inca de mici am baut lapte pentru "a creste mari".

Ce ati spune, insa, daca v-am prezenta cateva concluzii ale studiilor care combat acest enunt devenit cult?

Astfel, Dr. Walter Willet, cercetator la Universitatea Harvard a efectuat studii cu rezultate ce ne pot da de gandit.

Intr-una din cercetarile sale, el a aplicat ipoteza laptelui vindecator pe un esantion de 78000 de femei. Willet a urmarit evolutia acestora timp de 12 ani in care ele au consumat lapte. Concluzia zdrobitoare a studiului: produsele lactate pot creste riscul fracturilor cu pana la 50 %. Chiar daca femeile care au participat la studiu au crescut aportul de lapte, nu s-a inregistrat absolut nici o dovada a efectului sau protector.

Acest aspect vine in intampinarea unei sesizari facuta de medicul John McDougall care lucreaza intr-un centru medical din Santa Rosa, California. El afirma ca osteoporoza cauzata de deficienta de calciu este un mit creat pentru promovarea produselor lactate. De exemplu, spune el, femeile americane sunt printre cele mai convinse consumatoare de calciu din intreaga lume, dar, cu toate acestea printre ele se inregistreaza cel mai ridicat nivel al osteoporozei din lume. Prin contrast, in Africa si Asia se inregistreaza cel mai scazut risc de osteoporoza, stiut fiind faptul ca aici nu se consuma regulat produsele lactate sau calciul in diferite forme.

Iar daca acest argument nu este suficient pentru a ne ridica macar un semn de intrebare, sa vedem care este raportul dintre lapte si sistemul digestiv.

Aproximativ 75% din populatia lumii a fost inregistrata cu diferite grade de intoleranta la lactate. Statistica a dus la o concluzie foarte interesanta: intoleranta la lactoza isi are radacinile in originea noastra - nu suntem genetic structurati sa digeram laptele animal. Initial, stramosii nostri nu au domesticit animalele, nici nu au baut laptele lor. Acest lucru s-a intamplat abia peste 10 000 de ani, sustin autorii studiului.

Mai mult, corpul uman are tendinta naturala de a opri producerea cantitatii de lactaza cu virsta. Lactaza este o enzima care descompune lactoza in glucoza si galactoza, absolut necesara pentru a asimila corect si sanatos produsele lactate. Insa, aceasta reducere semnificativa de lactaza se produce inca din timpul copilariei, intre 2 si 5 ani. Revenim la constructia initiala a organismului uman caruia nu ii este specific consumul de lactate.

In final, va prezentam cateva concluzii publicate de oamenii de stiinta de la Comisia Federala pentru Comert (FTC):

1. Nu exista nicio dovada convingătoare că lactatele construiesc oase puternice.
2. Lactatele cauzeaza probleme digestive pentru 75 % dintre persoane ca urmare a intolerantei la lactoza.
3. Lactatele agraveaza sindromul colonului iritabil.

Inlocuind produsele lactate din dieta dvs. nu aveti niciun motiv de ingrijorare ca veti pierde astfel pricipala sursa de calciu, vitamina D, minerale, energie.

Din grija pentru sanatate, Pukka Food va sugereaza sa consumati o cantitate mai redusa de lactate si, pentru furnizarea adecvata a necesarului de calciu, sa va axati dieta pe fructe, seminte, nuci, legume, frunze verzi si peste.