10 OBICEIURI ALIMENTARE SĂNĂTOASE UITATE

10-obiceiuri-sanatoase.jpg

Beţi dimineaţa când vă treziţi o cana de apă calduţa cu lămâie.

Ea va curaţa intestinele de mucusul şi reziduurile din ziua anterioară. După jumatate de ora, serviţi un mic dejun generos - energiile digestive sunt la foc maxim!

Beţi lichidele la minim 20 de minute distanţă de mese.

Atunci când consumati lichide in timpul mesei diluaţi sau distrugeţi enzimele digestive ceea ce inhiba şi îngreuneaza digestia. Un pahar-două de apă în timpul mesei echivalează cu o inundaţie - o calamitate în micro!

Nici fierbinte şi nici rece.

Temperatura ideală a mâncării şi a băuturilor este cea apropiată de temperatura corpului uman. Mâncarea prea fierbinte afectează mucoasa bucală, papilele gustative şi mucoasa stomacului. Beţi apa la temperatura camerei. Comandaţi un aperitiv sau înarmaţi-vă cu rabdare atunci când mancaţi în oraş: majoritatea restaurantelor servesc mâncarea foarte fierbinte...

Aspectul mâncării chiar contează.

O farfurie apetisantă face creierul să trimită mesaje glandelor salivare care secretă mai multă salivă, deci veţi beneficia de mai multe enzime digestive. Pentru un aspect cât mai atrăgător şi pentru o gamă cât mai variatâ de nutrienţi, faceţi salate în mai multe culori.

Mestecaţi ardeleneşte, mâncaţi când sunteţi calm.

Nu uitaţi că digestia începe în cavitatea bucală. Mestecatul în tihnă permite mâncării să se amestece cu enzimele din salivă. Aşa că, simţiţi textura alimentelor, savuraţi aromele...Mâncarea bine mestecată este o mai bună sursă de nutrienţi pentru tractul digestiv.

Mâncaţi cât mai variat.

Aveţi nevoie de o gamă largă de nutrienţi ca să fiţi în formă maximă aşa că fiţi deschişi la diversitate şi noutăţi alimentare. Din pacate majoritatea oamenilor sunt foarte conservatori în privinţa mâncării rămânând toată viaţa tributari obiceiurilor dobîndite în copilarie. în acelaşi timp, prea mult dintr-un singur aliment poate duce la intoleranţa şi alergii alimentare.

Ascultaţi-vă instinctele.

Daca vă e foarte poftă de un anumit aliment (sau de o anumită mâncare), consumaţi-l negreşit! Probabil conţine ceva ce vă lipseşte... (aviz celor pofticioşi şi needucaţi nutritiv: indicaţia nu se refera la prăjituri, îngheţată, dulciuri, etc). Mergeţi la cumpărături de mâncare sănătoasă şi lasaţi-vă instinctele să aleagă cele mai potrivite lucruri pentru dumneavoastră. Atunci când aţi mâncat ceva de care corpul dumneavoastră avea cu adevarat nevoie veţi simţi imediat beneficiile şi aportul de energie. Somnolenţa după masă este un semnal de alarmă că lucrurile nu stau aşa cum ar trebui!

Faceţi-vă plinul cu enzime.

Germenii, fructele şi legumele proaspete, nucile şi seminţele neprăjite sunt adevărate bombe de enzime care asigură o absorbţie optimă a nutrienţilor. Sandvişurile, salatele şi mâncarurile preferate vor avea un plus valoros de enzime!

Beţi un suc verde măcar o dată pe saptămână.

Faceţi-vă la storcător suc dintr-un mix de fructe şi legume verzi - un adevărat elixir al tinereţii. Este bogat în clorofilă şi are un excelent efect purificator asupra sângelui fiind în acelaşi timp o sursă rapidă de energie.

Închideti ziua cu o cină frugală.

Luaţi masa de seară nu mai târziu de ora 20.00, cu 3 ore înainte de a merge la culcare. O data cu somnul, digestia încetineste şi alimentele rămân nedigerate în stomac. Vă veţi trezi dimineaţa prost dispus şi fără energie. E păcat să vă compromiteţi ziua de dimineaţă...