Ce inseamna cu adevarat agricultura BIO 

vaci.png

Dupa trei ani de zile de cind vindem produsele LaSelva am vizitat ferma lor din Toscana. E putin spus ca am avut o revelatie. Am inteles in sfirsit, pe viu, ce inseamna cu adevarat agricultura bio si ca “a nu stropi” culturile cu pesticide este cea mai mica parte dintr-un sistem la fel de complex, inteligent si natural precum natura insasi.

Pe cele 430 de hectare pe care se intinde ferma unde sint cultivate legumele, fructele, maslinii, via si plantele aromatice din care se fac bunatatile si vinurile LaSelva am descoperit, in turul facut alaturi de Karl Egger, cel care a initiat acum 30 de ani totul, lacurile special create pentru amfibieni, pomii special cultivati pentru a gazdui pasarile care maninca anumiti daunatori, arborii uscati pastrati ca sa aiba cosasul ce macina, tufele care adapostesc anumite familii de insecte care se hranesc cu musculite… Un intreg ecosistem, creat cu multa cunoastere, straduinta si inteligenta, in care daunatorii nu mai sint o problema.

Singura problema ramin buruienile stopate cu folie de amidon din porumb (scumpa dar singura solutie lipsita de toxicitate) care in trei luni se dezintegreaza si patrunde in sol.

Culturile sint mereu rotite pentru a nu secatui aceleasi resurse an de an iar solul imbogatit cu compost facut din balegar, rumegus de lemn si pamint in parti egale. Atunci cind masuratorile o cer, este adaugat calcar macinat cumparat dintr-o anumita cariera de piatra.

Balegarul bio provine de la cele 75 de vaci albe, ireal de frumoase, dintr-o rasa straveche Africana – Chianina. Hranite cu paie si cu un muesli facut din sorg si cel mai proteic soi de fasole existent, vacile pasc zen in tarcuri generoase.

Doar 76 de oameni policalificati lucreaza in toata ferma. Dimineata intre 7 si 9 recolteaza manual busuiocul pentru pesto, apoi intra in hala de conserve unde sorteaza si decojesc manual piersicile pentru compot (decojitul conventional cu acid scade proprietatile organoleptice ale fructelor), masoara aciditatea compozitiei legumelor la gratar in ulei care intra in borcanele si care nu trebuie sa treaca de 6… Dimensiunea sociala este una importanta: angajatii sint numai localnici platiti oficial, asa cum se cuvine, pentru munca grea si migaloasa pe care o fac.

M-a mai impresionat profund grija pentru soiurile de legume si fructe cultivate, cautate si adunate de prin toata lumea. Pe cimpurile cu rosii care se apropiau de recoltare am descoperit peste 15 feluri de rosii, care mai de care mai apetisante si gustoase… Rosiile pentru uscat, rosiile pentru sosuri, rosiile pentru pulpa...

Am ramas cu gura cascata la “biblioteca de vita de vie”, o portiune de teren pe care erau cultivate cele mai vechi soiuri de vita de vie din lume doar ca sa nu se piarda si de unde cunoscatorii puteau veni sa ia cite un butas.

In ceea ce priveste via pentru vin lucrurile stateau la fel precis. Pe partea cu soare fiecare ciorchine fusese manual acoperit cu o frunza. Pe partea cu umbra, dezvelit. Ciorchinii prea mari erau taiati (tot manual) cu un foarfece ca toate boabele sa poata ajunge la maturitatea deplina. Nici un ciorchine nu se atingea cu celalalt. Preventia este mama viticulturii ecologice. Daca via s-a imbolnavit este pierduta, orice fel de tratament fiind interzis. 

Totul studiat, inteles, integrat si armonizat cu natura pina la cel mai mic detaliu…  

Daca v-am stirnit cumva curiozitatea, mergeti sa vedeti - la LaSelva se face agroturism. Maninci bio de la magazinasul unde totul vine proaspat de pe cimp si intelegi ce inseamna bio cu adevarat. De ce costa, de ce merita si de ce e atit de important.