LUCUMA (pauteria lucuma)

Este un fruct subtropical, dulce si foarte gustos care provine din Peru. Fructul fiind foarte hranitor este considerat pe toata coasta Peruana, in Ecuador si Chile un superaliment.
Creste la altitudini de circa 1000-2400m. Arata ca un avocado, fiind rotund ori oval, cu o coaja de culoare verde si o pulpa galbena cu textura fibroasa.
Mai este numit si fructul ou, asta datorita formei si texturii pulpei, care ne duce cu gandul la un ou fiert.
Din fructul uscat se obtine o pulbere dulce ( numita si faina de lucuma). Pulberea are o savoare speciala cu o aroma intensa de caramel. Trebuie neaparat incercata pentru a intelege de ce acest gust unic a devenit aroma nationala de inghetata in Peru. Textura catifelata a inghetatei peruane este tocmai datorita ingredientului principal, faina de lucuma.
In ciuda acestui gust dulce are un indice glicemic scazut, ceea ce-o face foarte utila in alimentatia diabeticilor si copiilor, dar si celor ce-si propun sa nu mai consume zaharul alb.
 
Pulberea hranitoare de lucuma este incarcata in niacin (vitamina B3) ceea ce-i aduce un plus de valoare in echilibrarea sistemului nervos. Printr-un consum consecvent ajutam la depasirea starile depresive. Este un fruct uimitor de bogat in fibre, dar si in vitamine si minerale (fier, calciu, beta caroten...etc).
Dr. Homeopat Iulia Padureanu - Similimum