De ce sa folosim cosmetice bio

de-ce-sa-folosim-cosmetice-bio.jpg

Din cauza modului grabit si superficial in care ne autopercepem, rareori ne gindim la pielea noastra ca la un invelis permeabil, un adevarat filtru viu pentru nenumaratele substante cu care intram in contact.

Pielea este formata din mai multe straturi care contin lipide si, ca toate membranele care contin lipide, poate fi cu usurinta penetrata de substantele lipo-solubile. Prin piele are loc o absorbtie rapida si completa a substantelor direct in fluxul sanguin. Mai exact, 60%(!!!) din substantele care intra in contact cu pielea sint absorbite in organism. Acest procent ar trebui sa aiba efectul unui dus rece. De la sapunuri, sampoane, geluri de dus, pasta de dinti, creme, deodorante, farduri, detergenti de rufe sau de curatenie, in viata de zi cu zi intram zilnic in contact cu mii de substante (aproximativ 75.000!) care se adauga la tot bagajul toxic pe care il preluam din mediul inconjurator poluat si din alimentatia necorespunzatoare. Atunci cind pielea este mai sensibila (vezi copiii) sau cind e deja afectata de iritatii sau alte probleme, absorbtia de chimicale creste.

Folosind produse de igiena si cosmetice organice putem controla intr-o masura considerabila cantitatea de substante chimice pe care o introducem in organism si cu care poluam mediul inconjurator - lucru care se rasfringe in final tot asupra noastra.

In privinta produselor cosmetice si de igiena organice functioneaza dictonul "less is more". Pe cosmeticele si produsele de igiena organice veti putea citi: "fara parabeni", "fara SLS", "fara parfum", "fara derivati din petrol".

Ce sint de fapt aceste substante si de ce sa le evitam?

SLS - Sodium Laureth / Lauryl Sulfate
Este cel mai utilizat ingredient in cosmeticele si detergentii conventionali. Este un agent de spumare si curatire ieftin si eficient, cu un PH alcalin (10) care curata prin coroziune. Cauzeaza uscaciunea pielii, mincarime, agraveaza dermatitele si eczmele. Este un detergent dur care indeparteaza uleiurile naturale de pe piele si par.

Parabenii
Sint substante chimice care distrug agresiv bacteriile, prelungind termenul garantie al unui produs. Sint foarte iritanti si sint una dintre cauzele aparitiei alergiilor de piele. Studii facute pentru depistarea cauzelor cancerului de sin ii mentioneaza ca un factor de risc. La interactiunea cu razele ultraviolete, duc la imbatrinirea prematura a pieleii cauzind riduri, puncte negre si tonus scazut al pielii. Ii veti regasi pe lista de ingrediente ca Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben sau Isoparaben.

Derivatii din petrol
Sint ingrediente ca: petrolatum, parafina lichida, ulei mineral, silicon adaugate in cosmeticele si produsele de igiena conventionale pentru o senzatie momentana de catifelare a pielii sau de moliciune a parului. Ramin mult timp fixati pe piele sau par si determina blocarea porilor (impiedica respiratia naturala) si subtierea firului de par.

Ftalatii
Sint folositi pentru a fixa parfumul timp indelungat. Au fost corelati cu unele disfunctii ale aparatului reproducator si enumerati printre factorii de risc in aparitia cancerului.

Folosind cosmetice si detergenti organici, care nu contin aceste ingrediente periculoase, intr-un interval de 2-3 luni, veti constata ca pielea dvs. este mai putin uscata, mai supla, mai curata, fara pori inchistati si puncte negre sau albe.
Chiar daca nu v-ati decis sa treceti la produsele organice, cautati produse conventionale naturale fara parabeni sau SLS.Cititi mai multe lucruri relevante despre produsele de igiena si cosmetice organice. Click aici

Asadar, ginditi-va bine: atunci cind va spalati sau va cosmetizati asimilati de fapt substante prin piele, asa ca alegerea produselor cosmetice de igiena si infrumusetare este o optiune la fel de serioasa ca si cea alimentara.

Avertisment: trecerea la organic poate fi usor deconcertanta! Unele produse sint mai lichide, nu prea fac spuma si miros foarte discret sau neobisnuit. Beneficiile pe termen lung de care v-am vorbit merita insa un mic efort de adaptare...

Bonus: de ce pasta de dinti organica nu contine fluor? Click aici

P.S. - NOUTATI!
- Pentru cei care lucreaza pina mai tirziu, asa cum ne-ati sugerat, am prelungit programul din timpul saptaminii pina la 19.30.

- Abonatii Medicover primesc cadou de la Pukka Food un discount de 7% pentru cumparaturi peste 150 ron!