Craciun in stil eco

craciun-in-stil-eco.jpg

Craciunul, cea mai vesela si mai mare sarbatoare din an, este si sezonul celui mai desantat consum care lasa in urma lui o cantitate inimaginabila de gunoi.

Si asta pentru ca strategii de marketing bine ticluite si retaileri unsi cu toate alifiile au transformat Craciunul intr-o cursa pentru shoppingul la kilogram careia ne lasam deseori prada fara vointa si discernamint.

Cumparam de multe ori obiecte la gramada, doar ca sa bifam lista lunga a celor carora trebuie sa le daruim ceva pentru ca numai asa le putem demonstra ca tinem la ei - si nu pentru ca ar avea nevoie de ele. Parca gindurile bune contau, nu?!

Cum ar arata un Craciun altfel? Mai putin obositor si costisitor, mai spiritual si mai responsabil...

In continuare, citeva idei. Scrieti-ne daca va mai vin si altele.

Invitati-va prietenii la un vin fiert si spuneti-le dinainte ca nu asteptati nici un cadou. Dati-le in schimb o tema precisa (ca sa nu se simta prea incurcati): sa aduca castane coapte sau un CD cu muzica, etc...

Faceti cadouri hand made. Dezvolta creativitatea si consuma cam tot atita timp cit alergatul prin magazine. Si asta poate insemna orice de la un borcan de lemon curd facut in casa la o bentita de par.

Daca va propuneti sa cumparati ceva, faceti-o cu cumpatare si discernamint. Optati pentru daruri "imateriale" sau "consumabile": cumparati servicii (bilete la spectacol), bunatati organice sau carduri cadou pentru ca cel cadorisit sa-si poata lua ceva cu adevarat folositor in schimb.
Sau macar priviti preferintele celui drag dintr-un 'unghi verde': daca iubeste ciocolata, daruiti-i ciocolata bio si fair trade...

Motivati-va alegerea pentru ca cel caruia ii daruiti ceva sa primeasca in plus si aceasta informatie pretioasa despre o optiune la care poate nu s-a gindit vreodata.

Fiti zgirciti cu ambalajele. E adevarat ca sint frumoase dar sint calea cea mai rapida pentru ca hirtia de calitate sa ajunga gunoi.
Optati in schimb pentru o fundita discreta care ar putea deveni decor de brad sau pentru un ambalaj util asa cum ne invata arta japoneza Furoshiki a impachetarii cadourilor in esarfe, stergare sau bucati de pinza care isi pot gasi cu usurinta un rost.

Faceti cadouri celor care au cu adevarat nevoie de ele. Daca nu aveti alta conexiune, duceti la cea mai apropiata biserica lucrurile pe care vreti sa le daruiti sau cele de care nu mai aveti nevoie.

Propuneti-va un brad cu adevarat nonconformist si prietenos. Impodobiti orice planta cu alura de pom sau cumparati in loc de brad un pomisor in ghiveci pe care v-ar placea sa-l plantati dupa Craciun in gradina.
Decorati-l cu conuri de brad pictate, turta dulce si ghirlande din floricele de porumb sau cu obiecte confectionate impreuna cu familia si copiii din ambalajele adunate prin casa. Va fi, cu siguranta, cel mai personal si mai indragit brad de Craciun.

Si, foarte important, stingeti luminile de pom noaptea...

Sarbatori altfel,

Cu drag si ginduri bune pentru 2010,
Pukka Food

P.S. Sigur ca vroiam sa va povestim despre selectia noastra unicat de bunatati organice de Craciun, despre decoratiunile de pom hand made din panuse de porumb si bucati de piele brodata si despre Voucherul cadou editie speciala de Craciun dar celelalte lucruri ni s-au parut mai importante.