De ce sa gatim raw?

O data cu caldura mare, ideea de a aprinde aragazul sau de a incinge cuptorul pare o blasfemie. In plus, ne dezbracam mai mult asa ca ne dorim sa fim mai supli si sa ne simtim usori. Si in general, vrem sa facem cit mai putine lucruri, oricare ar fi ele...

De aceea, pentru cele inca doua luni si jumatate de vara calduroasa va propunem un meniu raw - mancare preparata fara foc.

Pe linga avantajele simple si usor de acceptat, ar mai fi de spus ca alimentele isi pastreaza in forma lor naturala toate enzimele si proprietatile nutritive care dau energie si vitalitate, buna dispozitie, somn odihnitor si ofera corpului acel plus de resurse pentru autovindecare.

In mod natural, vara ne dorim sa mincam mai multe salate si fructe. Dar nu trebuie sa ne limitam la atit. Bucataria raw ofera alternative savuroase pentru tot ceea ce ne-am obisnuit sa vrem: aperitive, snacks-uri, supe, budinci, pizza, paste, burgeri, sosuri si dulciuri.

In afara listei de ingrediente, majoritatea retetelor raw se rezuma la doua-trei rinduri de indicatii de preparare. Sint simple, delicioase si extrem de satioase.

Citeva exemple care pot fi savurate inca de la lectura:

Raw-zpacho
Timp de preparare 20 de minute / 5-6 portii
Ingrediente:
1 kilogram de rosii, 5 catei de usturoi, 1/2 lamiie cu coaja, 1/2 lingurita sare, 2 linguri de ulei de masline, 1 canita de seminte de floarea soarelui decojite. 3 avocado si o mina de baby corn congelat pentru bucatelele intregi din supa.

Puneti intr-un blender toate ingredientele din prima parte a retetei. La sfirsit, adaugati baby cornul si cei trei avocado taiati cubulete care vor adauga acel plus crocant, de savoare si culoare al supei. Refrigerati o ora si serviti.

Raw-sages
Timp de preparare: 25 minute / 8 portii
Ingrediente: 1 cana seminte de dovleac, o jumatate de salata, o jumatate de cana ulei de masline, 5 catei de usturoi, 1/2 cana praf de ceapa, 1 lingura de chimen, 1 lingura de salvie uscata, 3 fire de busuioc proaspat.

Mixati totul intr-un blender pina devine o pasta ferma si omogena. Modelati pasta in forma de cirnati. Serviti cei mai aromati cirnati pe care i-ati intilnit vreodata. (Pentru avansati, cirnatii se pot usca in aparatul de deshidratare pina cind formeaza o crusta la suprafata.)

Trufe divine
Timp de preparare: 30 de minute / rezulta 36 de trufe
Ingrediente: 2 cani curmale uscate decojite, 2 cani nuci pecan (inmuiate 3 ore in apa in avans), 1 lingura pudra de roscove, 1 lingurita vanilie.

Mixati totul intr-un blender, pina obtineti o mixtura moale si omogena. Formati bilele cu mina si tavaliti-le apoi prin pudra de roscove sau nuca de cocos rasa sau orice alte nuci macinate, dupa pofta si gust.

Alocati putin timp pentru un mic portofoliu propriu de retete raw. Experimentati, inventati, surprindeti-va partenerii de viata si prietenii si, daca simtiti chemarea, perseverati. Beneficiile nu vor intirzia sa apara.

Si veniti la Pukka Food. Va asteptam cu retete, idei si ingrediente organice de cea mai buna calitate pentru o vara raw de neuitat.