Fairtrade sau comert cinstit

 

453px-fairtrade-logo.svg.png

 

fair-trade.jpg

Intr-un documentar difuzat in Romania acum cativa ani, proprietarii unei fabrici au fost intrebati cum este posibil ca angajatii lor sa aiba sub salariul minim pe economie, ba mai mult, sub orice prag al supravietuirii si care le este viziunea pe termen lung. Raspunsul a fost…” ne-au dovedit ca pot rezista si cu atat!”

Cum s-ar traduce cel mai bine fairtrade in romaneste? Comert cinstit, echitabil?

Functionand ca un parteneriat, comertul echitabil este o miscare sociala care isi propune sa incurajeze micii producatori din tarile in curs de dezvoltare prin compensarea produselor lor in mod cinstit, prin campanii de vizibilitate, prin transparenta dialogului si mai ales prin respect fata de ceea ce fac: adica masuri de profunzime precum relatiile pe termen lung, imbunatatirea locurilor de munca, investitiile etc.

Fairtrade garanteaza un pret minim pentru producatori si produsele oferite de ei, sprijin financiar si tehnic, conditii de munca sanatoase si sigure, dezvoltare economica si o viziune de durata prin dezvoltarea comunitatilor lor si oportunitatea educatiei pentru copiii acestora.

Consumatorii care aleg produsele fairtrade au parte de produse de cea mai buna calitate si de multumirea ca au facut ceva pentru combaterea saraciei si a discrepantelor economice, pentru stoparea exploatarii minorilor prin munca, pentru sanatatea mediului, cultivarea biodiversitatii si protejarea habitatelor naturale pentru pasari si animale.

Cele mai raspandite produse cu eticheta Fairtrade sunt cafeaua, mierea, cacaoa, ciocolata, ceaiul, fructele proaspete, orezul, quinoa.

Prea putin cunoscuta in Romania, miscarea Fairtrade ofera consumatorului posibilitatea de a-si folosi puterea de consumator pentru a misca prin optiunile sale balanta in favoarea producatorilor mici si defavorizati. Fairtrade nu inseamna acte de caritate. Fairtrade are ca scop schimbarea mentalitatii si a modului in care se realizeaza comertul, astfel incit acesta sa includa sanse si pentru cei mai saraci si neinstruiti care muncesc in acord cu traditia locala si cu armonia naturala si care ofera prin munca lor produse de o reala valoare.