Organismele modificate genetic sau OMG sau structurile manipulate genetic sint o problema care  a depasit demult aspectul etic, fiind o amenintare reala pentru sanatatea umana si a planetei.

Imbracat intr-o aura ce adera la salvarea umanitatii si la nevoi urgente precum salvarea tarilor sarace de foamete, procesul de manipulare a genelor a luat nastere din nevoia de a imuniza plantele sau intregi recolte de cereale la atacurile daunatorilor deveniti tot mai rezistenti la pesticide si erbicide, o data cu industrializarea pe scara larga a agriculturii. O alta justificare nobila ar fi cea a posibilitatii de a muta anumite recolte in medii deloc prietenoase ca temperatura, sol, umiditate.

Procedeul a luat nastere inca din 1995 si s-a extins asupra a trei categorii de plante: 

- cele care ucid parazitul sau insecta de care sunt atacate (acestea au gene care genereaza substante toxice pentru a ucide parazitul)

- cele care se imunizeaza impotriva erbicidelor menite a starpi plantele parazitare

- si cele care contin ambele caracteristici

Recent insa, ca raspuns al cererii crescute de alimente bogate in substante hranitoare, au fost modificate genetic fructe, leguminoase si plante care sint adevarate bombe de nutrienti.

Aspectul practic aproape ar parea convingator daca studiile efectuate recent nu ar raporta efectele devastatoare ale OMG asupra sanatatii umane si asupra mediului. 

Cel mai cunoscut si activ pilon in productia de gene manipulate este compania Montsanto. Numeroase studii referitoare la porumbul si soia pe care aceasta le furnizeaza semnaleaza afectiuni ale rinichilor, ficatului, chiar si ale creierului cobailor ce au consumat OMG.

Sa presupunem, prin absurd, ca sunt doar cazuri particulare influentate de variabile ce tin de mediul din care provin respectivii cobai. Insa, un alt aspect de necontestat este cel al impactului asupra mediului.

OMG pot afecta din ce in ce mai multe culturi ecologice sau naturale pentru ca acestea se pot incrucisa (prin vint si polenizare) cu diferite plante, cereale si le pot infesta cu gene manipulate ceea ce duce la rezultate hibrid, necontrolabile, cu proprietati necunoscute intr-un intreg ecosistem. Sa nu mai mentionam insectele care se hranesc sau traiesc pe sau sub frunzele organismelor modificate. 

Cat despre aspectele economice ale acestei practici, ele sunt efectiv devastatoare. Fermierii nepervertiti pot fi amendati cu sume mari daca recoltele lor se contamineaza, chiar si accidental, cu seminte modificate genetic si patentate. Cei ce au acceptat sa foloseasca astfel de seminte, nu le pot refolosi datorita patentarii. Adica, o planta modificata genetic nu poate furniza seminte cu putere de crestere. Pentru culturi noi,  cultivatorii trebuie sa cumpere din nou seminte.

Mai exista un aspect demn de mentionat: recoltele de OMG sunt foarte vulnerabile la aparitia inevitabila a unor noi daunatori deoarece ele sunt standardizate si, daca o planta este distrusa, toate plantele din acea recolta vor avea aceeasi soarta. Ele nu au imprefectiuni si asimetrii care sa le permita adaptarea si variatia.

P.S. OMG in limbajul virtual inseamna Oh my God - o coincidenta foarte inspirata...

Pentru mai multe informatii revelatoare, va recomandam documentarul Food Matters si site-urile http://www.infomg.ro si http://www.greenpeace.org.