xyl.png

Din ce in ce mai multa lume constientizeaza riscurile provocate de consumul excesiv de zahar.

Organismul nostru este adaptat sa consume zaharuri naturale complexe obtinute din fructe, legume, miere, fiind un adevarat soc pentru el sa asimileze zaharul aflat in cantitati mari in ciocolata, dulciuri, bauturi asa zis racoritoare, etc.

De ce spunem nu zaharului? Pentru ca provoaca un adevarat haos metabolic. Zaharul strabate intestinul subtire si ajunge in sange de unde provoaca stari de excitare nervoasa. Astfel, alearteaza si pancreasul care produce mai multa insulina care duce la scaderea zaharului din sange sub media normala. Intervine atunci ficatul care incearca sa reechilibreze armonia transferand din rezervele sale de glucide in sange. Prin acest efort metabolic interminabil, organismul se uzeaza peste masura si apar bolile.

Pentru strigarea “fara zahar”, industria alimentara conventionala a ales aspartamul sau E951. Este el intr-adevar mai bun sau doar mai ieftin?

Nu cumva incercam sa inlocuim un rau cu unul si mai mare pentru simplul fapt ca e mai accesibil si ca nu ii sunt cunoscute adevaratele efecte?!

Fiind preparat din trei ingrediente chimice:  acidul aspartic, fenilalanina si metano, aspartamul nu contine fibre care sa il impiedice sa ajunga rapid in sange si sa se transforme spontan in formaldehida – substanta otravitoare cu risc cancerigen.

Aspartamul faciliteaza transmiterea de informatii de la un neuron la altul. Insa, prin exces, duce la distrugerea neuronilor din cauza aportului prea mare de calciu si al radicalilor liberi. Fiind o excito-toxina, stimuleaza celula nervoasa pana la epuizarea ei. Prin urmare, afecteaza tesutul nervos la nivel celular.

Aspartamul duce inevitabil la urmatoarele simptome: incapacitate de concentrare, pierderi de memorie, dureri de cap, ameteala, depresii, iritabilitate, convulsii, greata, spasme.

Fiind vandut in peste 80 de tari din lume, aspartamul este intilnit cel mai des in gume de mestecat fara zahar (Orbit, Winterfresh, Airwaves, etc.), cereale, dropsuri fara zahar, bauturi racoritoare si carbogazoase (Cola zero), inghetata, gelatina, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), medicamente pentru copii, suplimente alimentare, cafea instant, iaurt, etc.

Acum ca ai aflat cat de periculos este un simplu ingredient mentionat cu litere micute printre altele pe ambalaj, iata si citeva alternative sanatoase de inlocuire a zaharului

- siropul de orez - contine zaharuri usor absorbabile, fara a creste brusc nivelul glucozei in sange

- siropul de agave – indulcitorul cu cel mai scazut indice glicemic

- siropul de artar

- indulcitorul (fructoza) din mere (lichid sau solid)

- xylitolul – se gaseste in mod natural in fibrele anumitor fructe si leguminoase (pere, capsuni, ciuperci, etc) si mentine dantura curata

Ii gasesti pe toti la noi, la Pukka Food, locul unde sanatatea e bunul cel mai de pret!