Boabe de cacao
 
O legenda azteca povesteste ca o printesa, protectoarea unei imense comori, a fost omorata de niste talhari pentru a i se fura comoara. Din sangele ei curs pe pamant s-a nascut apoi arborele de cacao.
Potrivit bastinasilor, arborele de cacao ar fi aparut cu 4.000 de ani inainte de Hristos. Cand Cristofor Columb a debarcat pe pamant american, autohtonii i-au oferit drept cadou de bun venit o ceasca de ciocolata. Columb, obsedat de drumul lui catre Indii, nu a dat absolut nici o importanta acestui produs exotic. Astazi, la mai bine de jumatate de secol de cand Columb a descoperit America, ciocolata este cel mai iubit si cunoscut desert din intreaga lume. In 1580 s-a infiintat prima ciocolaterie in Spania, iar Franta este sedusa de ciocolata in 1615 cand regele Ludovic al XIII-lea se casatoreste cu Ana de Austria, infanta a Spaniei.
Boabele de cacao sunt semintele arborelui Theobroma cacao, originar din America Centrala si de Sud. Arborele are nevoie de un climat umed, calduros si multa umbra. Atinge pana la 15 m inaltime si da doua recolte pe an. Fructele sunt mari, seamana cu niste dovleci si contin seminte, infasurate intr-o pulpa alba. Un fruct contine 25-40 de seminte, iar un arbore poate produce circa 40 de fructe intr-un an. Desi arborele este originar din America Latina, cea mai importanta productie de cacao se realizeaza astazi in Africa, principalul producator mondial fiind Coasta de Fildes. Doar 11% din productia mondiala de cacao vine din Brazilia.
Boabele de cacao fac parte din marea grupa a alimentelor numite stimulente naturale deoarece componentul de baza este teobromina, iar studii de laborator arata ca ingerarea acestei substante are actiune directa asupra sistemului nervos si a muschiului cardiac. Boabele de cacao crude nu au continut de zahar, insa sunt o sursa excelenta de proteine, grasimi, carbohidrati, fibre, fier, calciu, magneziu, vitamine B, C si E. Tocmai continutul ridicat de magneziu a boabelor de cacao mareste puterea muschiului cardiac, scade coagularea sangelui si previne formarea cheagurilor, ceea ce are un beneficiu major in evitarea atacurilor cerebrale. Cacaoa in stare cruda are de 4 ori mai multi antioxidanti decat ciocolata neagra si de 20 ori mai multi decat afinele.
Dar atentie, majoritatea tipurilor de ciocolata existenta pe piata contine foarte multe grasimi saturate si zahar, iar asocierea cu produsele lactate blocheaza capacitatea organismului de a absorbi antioxidantii ! Am sa va propun sa incercati a va prepara singuri ciocolata. Rasniti cateva boabele crude de cacao pana obtineti o pasta ( este liquor sau untul natural). Apoi, mai ramane doar sa adaugati putina miere ori un alt indulcitor natural, dupa gust. Tocmai ati obtinut una din cele mai rafinate ciocolate !
Acum am sa enumar si alti compusi ai boabelor de cacao: serotonina, triptofan, anandamida, dopamina, PEA...adica mai toti acei hormoni care au efect pozitiv asupra chimiei creierului. Fara vreo indoiala putem numi boabele de cacao antidepresivul natural.Triptofanul este un aminoacid neurotransmitator anti-stres, reduce anxietatea si ne sporeste rezistenta la stresul cotidian. PEA este un element chimic care creste secretia de adrenalina. Mai este cunoscuta si sub numele de substanta dragostei, pentru ca este produsa de creier in mod natural doar atunci cand suntem indragostiti.
Joaca un rol important in cresterea puterii de concentrare, a starii de constienta/vigilenta si creeaza o viziune pozitiva asupra vietii. Anandamida este numita si hormonul fericirii, iar boabele de cacao se stie a fi singura sursa naturala descoperita pana acum. Este secretata natural in creierul uman doar cand facem activitati fizice placute. Epicatechina este un alt ingredient al boabelor de cacao care reduce riscul de aparitie a insuficientei cardiace sau infarctul de miocard.
Studiile pe populatiile de indieni din Panama, urmasii aztecilor si maiasilor, cunoscuti ca mari consumatori de cacao ( in medie a 40 cesti/saptamana) arata ca riscul de aparitie a infarctului, dar si a cancerului ori a diabetului zaharat este cu 10% mai redus decat la alte populatii care nu consuma regulat aceasta bautura. Beneficiile boabelor de cacao sunt atat de mari incat pot rivaliza cu antibioticele si anestezicele. Insa trebuie spus si ca ciocolata nu este un drog ! Consumul de ciocolata nu provoaca aceleasi simptome ca si un drog. Ar trebui ca o persoana de 60 de kilograme sa consume 11 kilograme de ciocolata pe zi pentru a avea acelesi trairi precum cele date de canabis. Ciocolata nu ingrasa daca este consumata cu moderatie, 40 gr de ciocolata neagra dupa masa.
Nici un studiu nu a dovedit ca ciocolata ar strica dintii, in conditiile unei igiene bucale normale. In plus, ciocolata contine substante care impiedica aparitia cariilor, precum fluorul.
Dr. Homeopat Iulia Padureanu - Similimum